Historien om fyret

Det første fyr på Sletterhage blev etableret af Århus Kommune i 1872. Fyret var et fast hvidt fyr, som skulle lede skibe sikkert til og fra Århus. Århus Havn betalte en opsynsmand på stedet. Dette fyr blev nedlagt i 1894, og ca. 300 meter længere mod vest blev det eksisterende fyr samme år bygget på den nuværende placering under ledelse af fyringeniør J. S. Fleischer.

Byggeåret fremgår af et skjold med Christian IX´s navnetræk og årstallet på østsiden af tårnet. Betontårnet er 16 meter højt og lampen sidder en ekstra meter højere, så flammehøjden er 17 meter. Fyret har en lysevne på 16 sømil, eller små tredive kilometer. Hvis ikke jorden var rund, kunne man se fyret endnu længere væk, men tredive kilometer er rigeligt i det snævre farvand. I begyndelsen havde fyret petroleumslamper, men i 1905 blev der indført en glødenetsbrænder – som i en blæselampe – hvilket gav et meget kraftigere lys.

Oprindeligt var fyrlampen udstyret med persienner, der kunne åbnes og lukkes, så fyret blinkede. Persiennerne blev trukket af et urværk og et lod, der kunne hejses op gennem tårnet lige som på et kæmpemæssigt bornholmerur. Uret skulle trækkes op hver fjerde time, når fyret var i drift. Det har sikkert været en lettelse for fyrmesteren, da fyret blev elektrisk, og persiennerne blev drevet af et elektrisk ur.

Nu om dage er det selve lampen – en 600 watts halogenpære, der blinker ved at tænde og slukke.  I 2005 blev fyret og fyrmesterboligen solgt til private. Fyrbygningen blev indrettet og brugt til sommerhus.

Det blev dog ændret i 2008 hvor Naturklagenævnet afgjorde at bygningen ikke måtte bruges til beboelse. Fyret blev byttet tilbage til Naturstyrelsen og venneforeningen som i dag varetager fyrets interesser blev stiftet.