Som frivillig fyrvagt i Sletterhage Fyr bidrager du til det store fællesskab med over 400 medlemmer som er med til at bevare fyret som et vigtigt aktiv for området og et af landsdelens mest besøgte udflugtsmål.

Vi er næsten 50 medlemmer af foreningen der i sommerhalvåret sørger for at de mange besøgende får en god oplevelse i fyret. Fyrvagterne tager imod entre, fungerer som guider i udstillingen og vejleder efter bedste evne gæsterne.
Der bliver stillet et utal af spørgsmål. De fleste kan besvares ved at læse håndbogen ”lille skriv for fyrvagter”. Denne skrivelse bliver naturligvis løbende opdateret efterhånden som nye spørgsmålog svar kommer til.

Nye fyr-vagter tilbydes på de første vagter at være ”føl” med mere erfarne. Vagter i fyret er normalt af 2 timers varighed. Flere tager 2 eller sågar 3 vagter samme dag. Nogle af vore fyrvagter kommer som par for at tage vagter. Vi har familier med børn eller børnebørn som hygger sig med at passe fyret.

Der er småkager, kaffe, the, kakao i køkkenet. Her findes også service og et køleskab til medbragt mad.

Som belønning for det frivillige arbejde arrangeres der omkring sæsonens afslutning en dagsudflugt for fyrvagterne. Turen går til et andet og spændende fyrtårn. Vi har i tidens løb besøgt Bovbjerg, Nørre Lyngvig, Vesborg på Samsø, Blåvands hug, Hanstholm, Rubjerg Knude, Skagen og sidst gik turen til Sprogø. Den sidste lørdag i uge 42 fejrer vi fyr-vagternes indsats med en fest hvor der inviteres med ledsager. Festen holdes i Helgenæs Forsamlingshus.

Vagterne koordineres af Lise-Lotte Lauersen og kan følges på fyrets kalender. På kalenderen står ”ledig fyr-vagt” når den ikke besat og fornavn på fyrvagten, når den er besat. Vi opfordrer alle til engang imellem at holde øje med kalenderen og melde ind til Lise-Lotte hvis man ønsker at tage en vagt.

Det at være fyrvagt er at være en del af et fællesskab, og det er rigtig rart. Jeg kan godt lide at tale med folk og historie har altid haft min interesse, så fra dag ét passer frivilligtjansen ved Sletterhage Fyr godt for mig. Tager meget vagter fra 15 – og på den vagt kommer mange forskellige folk – en del rollinger, der har lokket bedsteforældre til at gå en tur i tårnet, men generelt kommer folk med nysgerrighed og interesse. Alle slags mennesker kommer, udlændinge og danskere i alle aldre.

Dejligt at kunne bruge sprog og jeg oplever mange gange ekstra lydhørhed, når jeg taler tysk md tyske børn. Gæsterne viser stor interesse for vores udstilling og fyrtårnet. De unge mennesker er glade for computeren og det interaktive.
I storm og stille vejr er vi åbne og servicerer. Spændende og sjovt at der er ting og dele af stedet, som gæsterne ikke kender, og vi kan hjælpe med at forklare og vise vej.

– Leon Sørensen

Hvad indebærer det? Ja, det kan være så meget, tid og lyst til at møde mennesker, er interesseret i stedet omkring fyret og den skønne plet på Helgenæs, der har så meget at byde på, dele det med gæsterne, fortælle lidt om fyrets historie hvis de er interesseret. De fleste er meget positive, nogle har sejlet, nogle er bare interesseret i bl.a. skibsfart, det ender med de også giver en historie tilbage. Så får jeg nye historier. Jeg hører dårligt, har min kæreste med, han er mine ører, det går fint, han klarer bl.a. betalingen og når der er udenlandske gæster guider han dem, så kan jeg gå og snakke med de andre gæster og børnene. Alle gæster får et mærke med fyret på, til at sætte på tøjet eller hvor de vil have det, som betaling.

En dag kom der en lille familie med et par småbørn. Jeg spørger en lille pige hvor hun vil have sit mærke, foreslår hænder, pande eller på maven måske, hun ville have det på maven og trak kjolen op og mærket kom på plads. En anden lille historie, et ældre ægtepar havde et spørgsmål, som min kæreste synes måtte være min afdeling. Det egentlige spørgsmål husker jeg ikke, men vi kom omkring flere emner naturen, skibe, selv det at have et høre handicap. Vi havde god tid, så vi talte med dem hver især. De så udstillingen og var meget begejstret.

Der kommer jævnligt skibe sejlende forbi. I sommer oplevede vi først et stort Mærsk skib på vej ud i verden og et mindre fragtskib på vej ind til havnen i Århus, ude i horisonten kom et skib med ”lys” på. Hvad var nu det? Jo, det var Dannebrog på vej til Århus, alt messing var vist pudset. Endnu et skib fra Århus, det var en engelsk fregat, flere forskellige skibe inden for en time.
Der er adgang til tårnet med en kikkert, det er et hit at se til Århus, Hjelm og Samsø.

Vi får oplevelser ved fyret, hver eneste gang vi har en vagt, som er på min. 2 timer, kommer beriget hjem.

– Valborg

“Mit bud på, hvad en fyrvagt kan give på opleveren:

• Opmuntrende samtaler.
• Genopfriske sprogkundskaber.
• Nye input på mangt og meget.
• Man skal yde for at nyde
• En gratis årlig bustur
• Afslutningsfest, som altid bringer vagterne på bølgelængde!

– Karen

Vi er blevet fyrvagter i år, og vi fortsætter, fordi vi oplever:

• Forrygende forening
• Fantastisk natur
• Festlige sammenkomster • Fleksibel vagtordning
• Fornøjelige fyrgæster
• Formidabel fællesskab
• Flot farvand
• Fremragende udstilling.

Men også
• Forfærdelig vanedannende.

– Niels og Kirsten

Ofte får jeg spørgsmålet ”Bor du i nærheden?” eller ”Har du sommerhus herude?”, når jeg er på vagt, og til begge spørgsmål må jeg svare ”Nej, desværre”. Ofte bliver jeg så spurgt, hvorfor jeg så passer fyr? Det gør jeg, fordi jeg er dybt betaget af stedet og gerne vil bidrage til, at så mange som muligt får de bedst mulige oplevelser. Og så fordi jeg KAN. Rigtig meget af mit liv er gået med foreningsarbejde og frivilligtjanser, og at være fyrmoster er en af de få tjanser, der bare slet ikke har med handicap at gøre. Derfor bliver vagterne et særligt pusterum for mig.

– Solveig